Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Από το 1955 στο 2013 (και αντίστροφα).



Την 1 Δεκεμβρίου του 1955 στις 6πμ περίπου η αφροαμερικανίδα ράφτρα Ρόζα Παρκς επιβιβάστηκε στο Cleaveland Avenue Bus στο κέντρο του Montgomery (Alabama) και κάθισε σε μία από τις θέσεις που προορίζονταν “για έγχρωμους”. Όταν, λίγο αργότερα, το λεωφορείο γέμισε και 4 λευκοί ήταν όρθιοι, ο οδηγός απαίτησε να αδειάσει η πρώτη σειρά καθισμάτων “για έγχρωμους”, όπου και βρισκόταν η Ρόζα Παρκς, εκείνη αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή της. 

 -------------------------------------------  

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 στο δρομολόγιο των 13:52 της γραμμής 26 (Πλ. Ελευθερίας-Καλλιθέα) του ΟΑΣΘ, ο οδηγός του λεωφορείου επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προσβλητική συμπεριφορά υποχρέωσε δύο έγχρωμους επιβάτες να αποβιβαστούν από το όχημα. (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Οι δύο άντρες είχαν μόλις επιβιβαστεί από τη στάση Ρήγα Φεραίου-1 στη Νεάπολη και ετοιμάζονταν εμφανώς να βγάλουν εισιτήριο.) Όταν οι υπόλοιποι επιβάτες άρχισαν να συζητάνε μεταξύ τους το γεγονός επικρίνοντας τη στάση του οδηγού, εκείνος σταμάτησε το όχημα, στράφηκε προς αυτούς και με επιθετικότητα δήλωσε πως είναι "χρυσαυγίτης και σε όποιον αρέσει". 


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. μα το θεό το μεγαλοδύναμο (που έχθες έτριξαν τα κόκαλά του) δεν έχω κάνει κάτι εγώ και πρώτη φορά σε βλέπω να γράφεις επαέ:P

      Διαγραφή